Tradycja hodowli krów oraz przetwórstwa mleka w Ślesinie jest ściśle związana z rozwojem folwarku i liczy sobie blisko 200 lat. Już za czasów Hrabiny Potulickiej znajdowała się tutaj mleczarnia, w której wytwarzano znane w całej okolicy przetwory mleczne takie jak domowe masło, śmietana oraz sery.
Świadectwem i spadkobiercą tej tradycji jest dziś mała serowarnia, która mieści się w dawnych zabudowaniach folwarcznych. W niedużym budynku, w sąsiedztwie obór znajdują się urządzenia do warzenia prawdziwego wiejskiego sera, który wytwarzany jest tak jak dawniej ze świeżego mleka krowiego zaraz po udoju. Mleko wykorzystywane do produkcji serów pochodzi od krów z własnej hodowli, więc wielkość produkcji jest ograniczona. Mamy także stałą kontrolę nad jakością mleka, co ma ogromne znaczenie dla smaku sera.
Prawdziwą perełką gospodarstwa, z której jesteśmy niezwykle dumni, jest dojrzewalnia. Urządziliśmy ją w liczących ponad sto lat piwnicach folwarcznej stodoły. Została ona wybudowana w 1890 roku, a jej konstrukcja i kształt zachowały się do dzisiaj. Fundamenty i część podziemną stodoły wykonano z kamienia polnego, natomiast ściany z czerwonej cegły. Stropy piwniczne zostały skonstruowane przy wykorzystaniu sklepień kolebkowych, a całość podtrzymują okazałe, ceglane filary. Panująca tutaj wilgotność oraz temperatura tworzą idealne warunki do dojrzewania serów. Leżakują one na brzozowych deskach i są regularnie pielęgnowane przez serowara.
Ser Ślesiński z czarnuszką – Elegancki i dostojny. Taki jest Ser Ślesiński z dodatkiem czarnuszki. Charakterystyczne czarne kropeczki nadają serowi wykwintny smak. Jednakże prawdziwe bogactwo czarnuszki ukryte jest w jej niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Przyprawa wzmacnia układ odpornościowy oraz wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto pomaga pozbyć się nadciśnienia. Po prostu samo zdrowie, i jak smakuje!
Ser Ślesiński z czosnkiem niedźwiedzim – Czosnek niedźwiedzi zwany czasem cebulą czarownic ma iście czarodziejskie właściwości. Krótko mówiąc: oczyszcza, wzmacnia i leczy, a do tego po zjedzeniu nie pozostawia charakterystycznego czosnkowego zapachu. Ser z czosnkiem niedźwiedzim polecamy dla zdrowotności, ale także dlatego bo doskonale smakuje!
Ser Hrabiny – jest wytwarzany zgodnie ze starą recepturą serowarską, która nakazuje warzenie sera z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. Aby uzyskać prawdziwy, wiejski ser do mleka dodajemy tylko podpuszczkę, sól oraz kultury bakterii mlekowych. Potem pozwalamy mu spokojnie dojrzewać przez minimum trzy miesiące w piwnicach folwarcznych. Unikalny klimat naszej dojrzewalni sprawia, że w tym czasie nabiera on szlachetnego smaku oraz intensywnego aromatu.
Ser Ślesiński z suszonymi pomidorami i chili – odważne połączenie delikatnego, śmietankowego sera z odpowiednio dobraną porcją suszonych pomidorów, chili, oregano i czosnku! Ta niecodzienna mieszanka to propozycja dla miłośników mocniejszych wrażeń smakowych. Chwilę po degustacji poczujecie ostrą nutę znajdującego się tutaj chili.
Ser wędzony „Ślesiniak” – dojrzewający ser podpuszczkowy. Wędzimy go zgodnie z tradycją w dymie z drewna dębowego lub olchowego. Po kilku godzinach delikatnego wędzenia ser nabiera wyjątkowego smaku i rumianych kolorów. Okopcony naturalnym dymem będzie doskonałym uzupełnieniem wielu kulinarnych pomysłów.