Guss Anna
Bralewnica 7
89-506 Kęsowo
tel. 539 962 171

Sery w gospodarstwie wytwarzam od 2015 r. Początkowo traktowałam serowarstwo jako hobby, którym zajmowałam się od czasu do czasu. Wyprodukowane sery były prezentami dla rodziny i znajomych. Moje podejście zmieniło się gdy trafiłam do ośrodka doradztwa rolniczego i zaczęłam brać udział kursach serowarskich oraz wyjazdach studyjnych. Obecnie tworzę i sprzedaję sery w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Posiadam kilkunastohektarowe gospodarstwo położone w Borach Tucholskich. Moje niewielkie stado bydła przez większość roku korzysta z łąk i pastwisk znajdujących się w pobliżu. Taki wypas przekłada się na dobrą kondycję zdrowotną krów jak i ma wpływ na jakość produkowanych serów.

Moje sery oferowane w ramach wiejskiej e-skrzynki wyróżniają się jakością i różnorodnością smaków.

Ser „Borowiaczek” wędzony – jest to ser podpuszczkowy, parzony (typu gołka), wędzony na drewnie olchowo-owocowym. Jego receptura jest bliska słynnym serom przywożonym z polskich gór, a dymny smak przywołuje sielskie chwile spędzane przy ognisku.

 Ser „Borowiaczek” niewędzony – jest to ser podpuszczkowy, parzony (typu gołka), solony. Smakosze chwalą go za wyrazistość i możliwość komponowania z różnymi dodatkami.

Serek „Agatta” czerwony – serek kwasowo-podpuszczkowy (kanapkowy), w posypce z ziół (papryczka chilli, pomidory, czosnek, cebula, pieprz biały i pietruszka). Jest to ser idealny na kanapki jak i na imprezowe przystawki. Delikatny w konsystencji i wyrazisty w smaku.

Serek „Agatta” zielony – serek kwasowo-podpuszczkowy (kanapkowy), w posypce z ziół (czosnek, cebula, pietruszka, oregano oraz pieprz biały). Mniej pikantny od jej czerwonej wersji, ale równie smaczny i ceniony przez osoby preferujące ziołowe smaki.